tiistai 23. helmikuuta 2016

Pienet tulot ja säästäminen

Koska opintoja on vielä jäljellä, en voi käydä päivätöissä. Tällä hetkellä teen 2 päivää viikossa töitä ja loput on pyhitetty opiskelulle ja vapaa-ajalle. Tämän lisäksi teen pientä sivuduunia, johon menee pari tuntia viikossa. Opintotuella ja osa-aikatyölläni pystyn juuri ja juuri selviämään arjesta. Siitä ei ole kuitenkaan jäänyt säästöön, vaan päin vastoin olen käyttänyt myös opintolainaa. Tämä on ollut ihan tietoinen päätös, sillä olen halunnut hyödyntää opintojen tuomaa vapautta ja mm. reissannut ja harrastanut. Muuten kuin opintolainan suhteen en ole elänyt sentään yli varojeni.

Tähän mennessä olen laskenut menoni tulojen mukaan, mikä on tietysti sinänsä ihan positiivista. Nyt kun saan sivuduunistani ainakin jonkin verran ylimääräistä tuloa, ajattelin pelastaa ne talteen. Minulla on säästötili, jossa on rahaa hätätilanteita varten, mutta haluaisin kasvattaa tilin summaa hieman. Voi nimittäin olla että juuri ennen valmistumista täytyy ottaa loppukiri ja pyhittää pari kuukautta pelkkään gradun viimeistelyyn. Sitä varten olisi kiva olla jotain säästössä.

Tällä hetkellä nettotuloni kevään osalta ovat seuraavanlaiset:

Maaliskuu: 480€+550€+400€
Huhtikuu: 480€+550€+100€
Toukokuu: 480€+550€

Menot ovat olleet nyt tammi-helmikuussa noin 1100, joten realistisesti odotan saavani säästöön 500€ toukokuun loppuun mennessä. Näiden tulojen lisäksi saan lomarahat keväällä. Lomarahoista olen budjetoinut etukäteen kevään lomareissua varten noin 400€. Loput menevät nekin säästöön.

Joku voi nyt ihmetellä, että miten opiskelija voi kuluttaa kuukaudessa 1100€. Tästä 487€ menee vuokraan, noin 200€ ruokaan, 200€ harrastukseen ja loput ihan peruselämiseen. Käytän ulkona syömiseen ehkä pari kymppiä kuussa ja esimerkiksi alkoholiin todella vähän, noin 10€-20€ kuussa. Autoon menee jonkin verran, mutta pieniruokaisena sekään ei ole kuussa muutamaa kymppiä enempää. Suurin ylimääräinen menoerä budjetissa onkin tuo harrastus, mutta koen sen olevan itselleni tärkeä ja olen valmis tekemään työpäiviä sen eteen. Joku muu voisi priorisoida toisin.

Toukokuun lopussa säästötilillä pitäisi siis olla nykyisen summan lisäksi 500€ + lomarahat-400€. Nämä rahat meinaan säilyttää tilillä puskurina syksyä varten. Jos onnistun saamaan kesälle hyviä kesätöitä, menee niistäkin luonnollisesti osa säästöön, mutta koska kesän tilanne on vielä epävarma, teen tarkan suunnitelman nyt vain keväälle.

1 kommentti:

  1. Kiva, että olet aloittanut bloggailemaan! Vaikka opintojen ajalta ei jäisikään paljon rahaa säästöön, niiden aikana pystyy kuitenkin opettelemaan paljon hyödyllisiä taitoja.

    Valmistumisen jälkeen itselleni oli helppo alkaa säästää suurempia summia kun oli jo tottunut elämään suht pienillä tuloilla!

    VastaaPoista